Banner

Asrtro škola: Značenje i uticaj planeta

Piše:  moderna.astro@gmail.com

Astrology_2Pri tumačenju natalne karte bitno je poznavati značenje planeta u znacima, ali i u kućama. Ono što planete nose u horoskopu dokazuje povezanost čovjeka i kosmosa.

Sunce

Predstavlja bazu naše osobnosti. To je naša životna energija. Kao što je u prirodi davaoc života, tako i u nas udahnjuje život, pokazuje kakvi smo na svjesnoj razini. Sunce simbolizira individualnost, snagu, autoritet i moć, vitalnost, ambicije i dostojanstvo. Predstavlja muški princip ličnosti, ali i oca. Sunce u znakovima govori na koji način osoba pristupa životu, kako iskazuje svoju osobnost, na koji način se dokazuje. Sunce u kućama govori što nam je u životu najvažnije, na što smo orijentirani, u kojem području smo najjači.

Tamo gdje se nalazi Sunce je područje značajnog iskustva i doživljaja, a o aspektima ovisi da li će ta iskustva biti ugodna i uspješna ili teška, neispunjena i bolna. U organizmu utječe na srce, krvotok, kralježnicu i oči.

Kroz jedan znak prođe za 28-31 dan, otprilike 1° dnevno, a cijeli zodijak prođe za godinu dana.

Kada je blizu ascedenta, koji predstavlja između ostalog i naš fizički izgled, simbolizira veliku, jaku, snažnu figuru, širokih ramena, pojavu punu časti, uzvišeno držanje, samouvjereni stav, svijetli (nekad crvenkasti) ten, svježi izgled, veliku i lijepu glavu, sjajnu kosu, veliku okruglu bradu, otvoreni ali čvrst i odlučan pogled, direktan, samouvjeren pogled ravno u oči, boja kose obično svijetla, oči plave, okruglo čelo, čvrst i odlučan hod, uspravan stav, muškarci naginju ćelavosti.

Mjesec

Predstavlja nešto skriveno, promjenjivo, nestabilno, podsvjesno i osjetljivo. U prvom planu predstavlja reakcije, unutarnji osjećaj, a odnosi se i na ponašanje uzrokovano onim nekontroliranim dijelom osobnosti. Mjesec je simbol ženske energije, majke, privrženosti obitelji, osjećajnosti.

Mjesec u znakovima govori kakve potrebe imamo, kako doživljavamo sebe i kako reagiramo na sve oko sebe, kakvim navikama smo skloni, kakve su podsvjesne reakcije.

Mjesec u kućama nam ukazuje u kojem području instinktivno reagiramo, gdje osjećamo pripadnost i u čemu tražimo sigurnost i određenu utjehu, gdje možemo upotrijebiti maštu, a aspekti nam pokazuju da li je osnovni ton osjećajnih i reaktivnih djelovanja ugodan ili neugodan.

U organizmu utječe na tekućine, psihu, probavu, limfni sustav, grudi i plodnost.

Kroz jedan znak prođe za oko dva dana, 12-15° dnevno, a cijeli zodijak prođe za 28 dana.

Ukoliko je na ascedentu simbolizira srednje visoki rast, ali više teži nižem, "slabašan", meke, zaobljene, nenaglašene crte lica, bljedunjav, bore najčešće nisu jako izražene, u kasnijim godinama naginje korpulenciji, kosa je smedja ili svijetlosmeđa, oči sivoplave ili svjetlosive, a cjelokupni dojam nerijetko pomalo "otrcan"

Mjesec je, kod žena desno oko, a kod muškaraca lijevo.

Merkur

Planet koji utječe na naš misaoni proces, učenje, spoznaju, prosudbu, shvaćanja, govor, izražavanje i zapažanje, komunikaciju s drugima. Predstavlja snalažljivost, spretnost, proces promjena, trgovinu, putovanja, kretanja, promet, komunikaciju, pisanje, mentalne odnose, brzopletost i nervozu. Njegova osnovna energija je najčešće djetinjasta, zaigrana i radoznala.

Merkur u znakovima govori kako osoba komunicira i razmišlja, na koji način iskazuje svoje interese i kako pristupa novim saznanjima.

Merkur u kućama pokazuje na koja područja su usmjereni interesi, gdje osoba može iskazati svoje kreativne sposobnosti, gdje je intelektualno najaktivnija, u čemu najviše traži smisao.

Merkur najviše ističe mentalne procese. O aspektima ovisi kako ćemo manifestirati ono o čemu razmišljamo i kako ćemo se izražavati.

U organizmu utječe na funkcije voljnog nervnog sustava, ruke, dišne organe, govorne mane.

Kroz jedan znak prođe za oko 14 dana, dnevno 1-2°. Kada je retrogradan zadrži se u znaku i do dva mjeseca. Retrogradan može biti 3 puta godišnje. Nikada nije puno udaljen od Sunca, najviše 28 stupnjeva, tako da malo manje od godinu dana treba da prođe kroz cijeli zodijak.

Osobe pod jakim uticajem Merkura imaju srednje visoko, mršavo tijelo s dugim rukama, nogama, tankim prstima, takodjer usko i izduženo lice, visoko, dobro razvijeno čelo s laganim upadima na slijepoočnicama, mali, nos, tanka i često tamna kosa, tanke i duguljaste uši, živahan, nemiran pogled, brzi i spretni pokreti, ubrzani hod.

Venera

Planeta ljubavi, ugode, sklada, zadovoljstva, užitka. Predstavlja ljepotu, osjećaj sreće, umjetnost, estetiku, potrebu za ljubavlju, ženstvenost, šarm, manire, moral, ljubaznost, ali i materijalne vrijednosti, odnosno potrebu za luksuzom.

U muškom horoskopu obično pokazuje ženu koja ga privlači i uzbuđuje. U ženskom pokazuje način na koji ona izražava svoju ljubav, ali i na koji voli da je prima. Osnovna energija Venere je primanje i davanje, razmjena i emotivno istraživanje. Venera

Venera u znakovima ukazuje na to kako nešto doživljavamo, kako se odnosimo prema ljubavi, kakav nam je osjećaj vlastite vrijednosti, kakva emotivna iskustva stječemo.

Venera u kućama govori u kojem području se osjećamo ugodno, u čemu uživamo, gdje su naši talenti, što najviše volimo. Utječe na sve što je povezano s emocijama. Aspekti će pokazati da li su emotivna iskustva pozitivna ili negativna, da li uživamo ili patimo.

U organizmu utječe na bubrege, grlo, kožu i građu tijela.

Kroz jedan znak prođe za 26-30 dana, dnevno oko 1°, a cijeli zodijak za malo više od godinu dana. Od Sunca se udaljava najviše 46°, a retrogradna je jednom do dvaput godišnje. Za vrijeme retrogradnosti u znaku može ostati i po dva mjeseca.

Osoba koja je pod snažnim uticajem Venere u svojoj natalnoj karti je lijepa, skladna, krasi je proporcionalna figura, oblo lice, lijepe, izražajne, sjajne oči, gusta ali meka dlaka, najčešće svijetle boje, nježna koža boje breskve, jamice na obrazima, mala ali lijepo oblikovana usta, lijepo zaobljenih kuteva, male, sitne uši, rupica na bradi, graciozni pokreti i hod.

Lijeva nosnica je Venerina.

Mars

Označava energičnost, pokretljivost, brzinu, borbenost, silovitost, strast, ratobornost, svadljivost, inicijativu, hrabrost i izdržljivost. Predstavlja muški princip, seksualnost, želju, sport, metalne predmete, opasnosti, nezgode, upalne procese, temperature i groznice, brutalnost, napad.

U ženskom horoskopu često pokazuje kakav tip muškarca je privlači. U muškom način na koji izražava svoju seksualnost, ali i ambicioznost. Osnovni potencijal Marsa je djelovanje, energija, fizički napor.

Mars u znakovima govori kako se dokazujemo, na koji način izražavamo svoje želje, kakva je baza naše energije, koliko smo poduzetni.

Mars u kućama govori o području naših želja i djelovanja, gdje ulažemo napore, u čemu se trudimo, što nas čini nemirnima, u čemu se želimo dokazati i gdje su određene prijetnje.

Aspekti će pokazati da li svoju energiju koristimo na pozitivan ili negativan način, da li smo produktivni ili radimo pogrešne poteze.

U organizmu utječe na mišiće, glavu, crvena i bijela krvna zrnca, ukazuje na sklonost upalama i ozljedama.

Kroz jedan znak prođe od 40 dana do 6 mjeseci, što ovisi o retrogradnom kretanju. Uobičajeno je da jedan znak prođe kroz dva mjeseca, dnevno pola stupnja. Nije svake godine retrogradan. Da bi obišao cijeli zodijak potrebno mu je dvije i pol godine.

Osobe sa jakim Marsom u svom natalu imaju mišićavo, snažno tijelo, visoki rast, jako razvijen sustav kostiju i mišića, male oči koje imaju nešto "bockavo" u pogledu, ali pogled je odlučan, špicasta brada, jako markantne crte lica, široke nosnice, žilavost.

Jupiter

Planet velikodušnosti i dobrog raspoloženja, sreće, društvenog položaja i ugleda, filozofije, dalekih putovanja, rasta, duhovnosti. Predstavlja obrazovanje, dobre prilike, ideale, nekad pretjerivanja, ali u osnovi je dobrodušan i nositelj je sretnih okolnosti i zaštite. Daje sklonost debljanju. Osnovna energija Jupitera je usmjerena na vjerovanje, nadu i poboljšanje bilo koje situacije.

Jupiter u znakovima ukazuje na koji način se razvijamo, kakav je naš sustav vjerovanja, kako primjenjujemo prilike koje su nam pružene.

Jupiter u kućama nam govori o područjima u kojima možemo doživjeti uspjeh i gdje osjećamo olakšanje, prijateljski utjecaj, pomoć, gdje smo osviješteni i slobodniji.

Aspekti će pokazati da li je Jupiter iskorišten u svrhu postizanja ciljeva i vlastitog razvoja ili je zloupotrijebljen. Pod negativnim aspektima zna ukazivati na lijenost i prepuštenost.

U organizmu utječe na krvotok, jetru, žuč i žlijezde.

Kroz jedan znak prođe za 6 do 18 mjeseci, ovisno o retrogradnom kretanju. Nije svake godine retrogradan, a prosječno kretanje mu je jedan znak u godini dana. Cijeli zodijak prijeđe za 12 godina.

Daje veliko, snažno, dobro građeno tijelo, krupnost, tendencija korpulenciji, visoko i lijepo oblikovano čelo, velike sjajne oči, otvoren pogled, svijetao ten, lijepo formirana gornja usna, takodjer muškarci naginju ćelavosti.

Jupiterovo je lijevo uho.

Saturn

Uči nas ozbiljnosti, razboritosti, samodisciplini, upornosti, ograničenju, starosti, ambiciji, trpljenju. Ukazuje na teške i bolne situacije, zastoje, iskušenja, žrtvovanja, depresivna raspoloženja, osjećaj dužnosti, hladnoću i sebičnost, osamljenost, nesretne okolnosti, tugu, dugotrajne procese, učenje na greškama, gubitke. Energija Saturna je prvenstveno vezana za oduzimanje nečega, ispaštanje i životne lekcije.

SaturnSaturn u znakovima pokazuje kako se odnosimo prema ograničenjima, kakve nas blokade očekuju, koliko smo ustrajni.

Saturn u kućama govori o područjima ograničenja, gdje trebamo prihvatiti poteškoće i suočiti se s njima, u kojem području najviše učimo kroz napore i prepreke, gdje stječemo važno iskustvo.

Aspekti će pokazati da li će nam biti omogućen uspjeh kroz ustrajnost ili ćemo biti žrtve teških udaraca sudbine.

U organizmu utječe na kosti, zube, i kožu, ukazuje na kronične i teške bolesti.

Kroz jedan znak prođe u periodu od dvije i pol godine, godišnje prijeđe oko 12 °, retrogradan je 2-3 puta tijekom boravka u jednom znaku. Vrijeme u kojem prijeđe cijeli zodijak je 28 – 30 godina.

Ukoliko je jak u natalu simbolizira srednje visoku, usku, suhonjavu i pomalo pogrbljenu figuru, duguljasto, usko i upalo lice s mnogo rupica i bora ("zguzvano"), tanka, rijetka i najčešće crna kosa, kod muškaraca slaba brada (dlaka), tanke usne, tamne, ozbiljne, pomalo tmurne oči, pogled često usmjeren prema dolje, blijeda ili bezbojna boja kože.

Saturnovo je desno uho.

Uran

Planet naglih, neočekivanih i intenzivnih promjena, buntovništva, revolucionarnih ideja, humanosti, individualne slobode. Ukazuje na originalnost, ekscentričnost, nesputanost, uzbuđenja, nagle uspone i padove, elektroniku, futurističke poglede, neobične sklonosti. Ljudi s istaknutim Uranom u horoskopu su uvijek korak ispred vremena u kojem žive, po idejama i po načinu života.

Zbog dugog boravka u jednom znaku ne utječe na pojedince tim značenjem, a u općem smislu može pokazivati na koji način doživljavamo neke promjene.

Uran u kućama pokazuje na kojem području će nam se promjene događati, gdje možemo doživjeti oscilacije, u čemu imamo potrebu za slobodnim djelovanjima, prema čemu smo otvoreni za eksperimente i na kojem području smo spremni na suradnju u smislu društvenih potreba.

U organizmu utječe na vegetativni živčani sustav, zglobove na nogama, šokove, prijelome, živčane slomove.

Aspekti govore da li su promjene koje doživljavamo dobrodošle i koliko nas razvijaju ili nas u negativnom smislu guraju u neželjene i šokantne promjene, koje izazivaju traumatična iskustva.

U jednom znaku boravi 7 godina, godišnje prijeđe oko 5 ° i jednom godišnje je retrogradan, što znači u razdoblju boravka u jednom znaku 7 puta. Cijeli zodijak prođe za oko 84 godine.

Visoka, jaka i skladna figura, markantne crte lica, visoko lijepo formirano čelo s upadima na sljepoočnicama, jako lijepe, velike i izražajne oči, nerijetko mijenjaju boju, široke zjenice, tanke ruke, živahne i pokretne.

Neptun

Planet iluzija i prijevara, zamagljenog prosuđivanja, kreativnosti, mašte, idealizma, istančanih osjećaja, intuicije, vidovitosti, osjetljivosti na lijekove, ovisnosti, alkohola, droge, labilnosti psihe, telepatije, misterija, hipnoze. Označava romantiku, bijeg od stvarnosti, muziku, slikarstvo, simbolizira tekućine, vodu i otrove.

NeptunNeptun u znakovima nema veći utjecaj na pojedinačni horoskop zbog dugog boravka u znaku, može dati samo naznaku na koji način se odnosimo prema podsvjesnim utjecajima.

Neptun u kućama govori gdje je područje najveće kreativnosti, gdje smo intuitivno najjači, što nam izgleda nedokučivo, gdje smo skloni obmanama, u kojem području nam se sve čini nejasno i gdje naviše možemo pasti pod utjecaje.

Aspekti će pokazati da li je taj Neptun iskorišten u smislu pozitivnog utjecaja mašte i kreativnosti ili je u pitanju žrtvovanje, prepuštanje lošim utjecajima i stvaranje imaginarnog svijeta.

U organizmu utječe na mozak, stopala, prste na nogama. Daje teže bolesti psihe i poremećaje uslijed trovanja.

U znaku boravi po 14-15 godina, retrogradan je jednom svake godine, nekada i po 5 mjeseci. Potrebno mu je 164 godine da obiđe cijeli zodijak.

Pod uticajem Neptuna osoba ima sitnu, nježnu figuru, slabu tjelesnu konstitucija, male kosti, nabranu kožu lica, finu mekanu kosu, ali često bez sjaja, široko čelo, velike oči koje znaju izgledati pomalo vodenkaste, pogled je često odsutan i prazan ili sanjarski, nježne i meke ruke, meki hod i usporene kretnje.

Pluton

Simbolizira tajne, duboka iskustva, razaranja, okultne moći, okrutnost, psihološke strahove, karizmatičnost. Ukazuje na preobražaje, opsesije, kriminal, nasilje, izopačenost, potrebu za dubinskom promjenom.

Pluton u znakovima nam ništa ne govori u pojedinačnom smislu jer predugo boravi u jednom znaku.

Pluton u kućama ukazuje nam gdje se događa preobražaj u stavovima, gdje se kroz nadilaženje problema razvija svijest, u kojem području možemo otkriti tajne, gdje se pojavljuju životni problemi, ali i u čemu možemo postići neograničenu moć.

Aspekti će pokazati da li ćemo zavladati nekom situacijom i postići duboke uvide na tom planu ili ćemo postati robovi sudbinskih utjecaja i žrtve vlastitih strahova.

U organizmu utječe na debelo crijevo, spolne organe, teže psihičke poremećaje, depresiju i agresivnost.

U znaku boravi između 12 – 25 godina, kroz znak Škorpiona najbrže prolazi (12 godina), a najduže boravi u znaku Raka (25 godina). Jednom godišnje je retrogradan po 6 mjeseci. Za obilazak cijelog zodijaka potrebno mu je 250 godina.

Dostojanstvena, krupna, impozantna figura, robusna građa, srednje visok do visok rast, poneki pripadnici naginju korpulenciji, okruglo, pomalo četvrtasto lice sa izbočenim čelom i bradom, snažno izraženi nos, tanke usne, guste obrve, a ispod njih čvrst i često fascinirajuci pogled, ponekad sa senzualnim i strastvenim izrazom, jaka kosa i brada kod muškaraca.

Hiron, najosjetljivija tačka, ahilova peta, mjesto karmičkih lekcija.

Mitološki utjelovljenje paradoksa i sinteze; i konj i čovjek, i smrtnik i božanstvo i učenik i učitelj, i ranjena duša i iscjeljujući dodir. Hiron i Pluton u horoskopu označavaju najintenzivnije planetarne sile, ponekad i najteže. Hiron simbolizira iscjeljenje, prepoznavanje posebnog dara koji nam je dan za ovaj život, našeg prinosa kulturi u kojoj živimo. Hironska dilema u horoskopu jest osobna spremnost na veliku količinu patnje radi otkrivanja najdublje esence; on prema nekim autorima vlada intenzivnim i mističkim iskustvima; spiritualnom ekstazom.

Ocijenite ovaj članak
(1 Vote)
Pročitan 3249 puta

Komentari

Polja označena (*) su obavezna.
Vaša e-mail adresa neće biti vidljiva ostalim posjetiocima.

Pretraga
Banner
Na vaša pitanja odgovara
Banner
Anketa
Koje bi stručnjake željeli da vam odgovaraju na pitanja, poput numerologa?
 

fb